Opettajien kulttuurikisa 2023 – novellikilpailun palkinnot jaettu

Kuvassa (vasemmalta): Jarkko Sippola, Katri Yli-Kotila, Piia Kallunki ja Laura Mäkelä (kuva: Tuulikki Similä)

OKKA-säätiön ja WSOY:n järjestämän, opettajille suunnatun novellikilpailun tämänvuotinen teema oli ”Muutos”. Kulttuurikisaan osallistui yhteensä 65 novellia. Kilpailun voittajat palkittiin diplomein ja kirjalahjakortein perjantaina 13. lokakuuta 2023 WSOY:llä järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa.

Palkitut teokset kirjoittajineen ovat seuraavat:

1. palkinto ”Rakkaudetta, äiti”
Jarkko Sippola
luokanopettaja, Tolkkisten koulu/Porvoo, Kerava.

Novelli kuvaa ikääntyneen äidin ja aikuisen lapsen suhdetta lämpimällä ja koskettavalla tavalla. Kirjoittaja onnistuu välittämään äidin ja pojan tunteita ja heidän välistään jännitettä alleviivaamatta ja rivien välien kerrontavoimaa hyödyntäen. Novelli sisältää kutkuttavia arkipäivän huomioita, jotka jäävät muhimaan lukijan päähän.

2. palkinto ”Ystävä”
Piia Kallunki, Lappeenranta

Minä-kertojaa hyödyntävä novelli vie lukijan yksinäisen ja vanhemman turvaa kaipaavan koululaisen nahkoihin. Pojan tukeutuminen ahdingossaan tekoälyn neuvoihin ja myös seuraan on saatu vaikuttamaan uskottavalta. Tarina etenee ja jännite säilyy hyvin alusta loppuun.

3. palkinto ”Meren yli”
Katri Yli-Kotila
liikunnan ja terveystiedon tuntiopettaja, Juhani Vuorisen koulu ja Kannuksen lukio

Amerikkaan Suomesta muuttavan miehen näkökulmasta kerrotun novellin lauseet ovat huoliteltuja ja tarkkaan mietittyjä. Kirjoittaja vaikuttaa tuntevan aiheensa sekä tapahtuma-ajan ja harkitut yksityiskohdat avaavat miljöön myös lukijalle. Vakaalla kädellä viilattu teksti vaikuttaa isomman kokonaisuuden, ehkä romaanin osalta.

Kilpailu oli tasokas, joten tuomaristo päätti jakaa myös kunniamaininnan. Kunniamaininnan sai seuraava novelli:
”Että tämä päivä menisi pois”
Laura Mäkelä
tuntiopettaja, äidinkieli ja kirjallisuus, Forssan yhteislyseo, Forssa

Että tämä päivä menisi pois -novellin päähenkilö käsittelee menneisyyttään ja pääosin sen kipukohtia kuin tiliä tehden. Kirjoittajalla on rohkeutta jättää tulkintojen tekeminen lukijalle, mikä onkin aiheen synkkyyden kannalta tarpeellista. Taitavasti rakennetun novellin loppu on avoin, tulkinnasta riippuen joko hyvällä tai hämmentävällä tavalla.

Kulttuurikisan tuomariston muodostivat tänä vuonna kirjailijat Mooses Mentula ja Emma Puikkonen, WSOY:n kustannustoimittaja Jouni Tikkanen sekä OKKA-säätiön johtaja Tuulikki Similä.

Julkaistu: 18.10.2023

OKKA-säätiö