OKKA-OAJ -palkinto jaettiin 18.8.2015 Helsingissä

Opetusalan Ammattijärjestö ry:n valtuusto perusti vuonna 2013 juhlarahaston juhlistamaan järjestön 40-vuotista toimintaa. Rahaston tarkoituksena on mm. lisätä opetus- ja kasvatusalan tunnettuutta ja palkita ansioituneita alan toimijoita. Rahastoa hallinnoi OKKA-säätiö.

Ensimmäinen OKKA-OAJ -palkinto, suuruudeltaan 5 000 euroa, myönnettiin tutkijaryhmälle, jonka työn tuloksena valmistui viime vuonna kaksi merkittävää tutkimusta:
TALIS –Teaching and Learning International Study
PAL – Pedagoginen asiantuntijuus liikkeessä

Tutkijaryhmän jäsenet ovat:
Jyväskylän yliopisto/Koulutuksen tutkimuslaitos;
Erikoistutkija Matti Taajamo
Tutkija Hannu Jokinen
Suunnittelija Eija Puhakka
Projektitutkija Matti Pennanen
Projektitutkija Anne Martin
Amanuenssi Sanna Honkimäki
Yliopistotutkija Kari Nissinen

Jyväskylän ammattikorkeakoulu/Ammatillinen opettajakorkeakoulu;
Yliopettaja Harri Keurulainen
Lehtori Maarit Miettinen
Yliopettaja Kirsti Weissmann

Tutkimushankkeet nojaavat tieteellisesti perusteltuun ja moderniin monimenetelmäiseen metodologiaan, jossa hyödynnetään laajoja määrällisiä sekä haastatteluista ja tapauskuvauksista koostuvia laadullisia aineistoja. Aineistot edustavat hyvin suomalaista opettajakuntaa ja kattavat opettajat varhaiskasvatuksesta lukioon ja ammatilliseen koulutukseen. Kahden tutkimuksen yhteistuloksena saadaan tieteellisesti luotettava, määrällisesti edustava ja kansainvälisesti vertailukelpoinen kuva suomalaisen opettajan työolosuhteista, työtyytyväisyydestä, hyvinvoinnista, ammatillisen kehityksen tuesta sekä heidän kokemuksistaan työn arvostuksesta ja tulevaisuudesta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kahden tutkimuksen tulokset auttavat ymmärtämään, miksi opettajan työ on Suomessa – useimmista vertailumaista poiketen – edelleen arvostettu ja haluttu ammatti. Tulokset nostavat esiin myös tekijöitä, joista tulee huolehtia arvostuksen ja suosion turvaamiseksi tulevaisuudessa. Erityisen voimakkaasti tuloksista nousee esiin täydennyskoulutuksen hajanaisuus, satunnaisuus ja puutteellinen vaikuttavuus. Nämä tulokset ovat jo virittäneet monia konkreettisia aloitteita opettajien ammatillisen kehityksen tukemiseksi nykyistä systemaattisemmin, pitkäjänteisemmin ja yksilöidymmin.

Katso lisää täältä

Julkaistu: 4.7.2016

OKKA-säätiö