Apurahansaajan tarina – Esittelyssä Anni Riihimäki

Varhaiskasvatuksen opettaja, luokanopettaja ja rehtori KM Anni Riihimäki on vahvistanut osaamistaan opiskelemalla henkilöstöjohtamista, ja lähiaikoina hän valmistuu myös ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi. Tällä hetkellä Riihimäki työskentelee vielä kokopäiväisesti väitöstutkimuksen parissa, mutta aloittaa yläkoulun ja lukion rehtorin työt Perhossa huhtikuun 2020 alussa.

Jyväskylän yliopistoon tehtävässä väitöskirjassaan Riihimäki tutkii luokanopettajien käsityksiä ammatti-identiteetin rakentumisesta kohti tulevaisuuden opettajuutta. Yhteiskunnan nopea muutos yhdistettynä pedagogiikan, uudenlaisten oppimisympäristöjen sekä tieto- ja viestintäteknologian kehittymiseen ovat haastaneet perinteisen opetuksen vallitsevine oppimiskäsityksineen.

Anni Riihimäen tutkimuksen tausta-aineistona toimii Tulevaisuuden peruskoulu -hankkeen (2014) yhteydessä koottu kyselyaineisto, johon hänelle on myönnetty käyttöoikeus. Tutkimusaineistoksi Riihimäki on rajannut luokanopettajat (n=123).  Tavoitteena on tallentaa luokanopettajien käsityksiä opettajuudesta uudella ja kokeilevalla tavalla sekä lisätä opettajien hyvinvointia, jaksamista ja työniloa. Tutkimuksessaan Riihimäki yhdistää tieteen ja taiteen kokoamalla tutkimuksensa haastatteluaineiston kuvallisen ilmaisun keinoin.

Näin Anni Riihimäki kuvaa saamansa apurahan käyttötarkoitusta:

”OKKA-säätiö myönsi minulle vuonna 2018 apurahan, joka mahdollisti väitöstyön etenemisen virkatyön ohella. Apurahan avulla pystyin irrottautumaan työstäni tutkimuksen pariin yksittäisinä päivinä ja osallistumaan mm. kasvatustieteen päiville esittelemään tutkimustani.

Apurahan avulla sain toteutettua aineistonkeruun loppuun. Viimeisin aineistonkeruuvaihe on ollut opettajille järjestettävät taidepajat, jotka on toteutettu voimaannuttavan, intuitiivisen maalaamisen avulla. Yhteistyökumppani Maikki Nuorala ansaitsee lämpimät kiitokset, koska hän lähti rohkeasti hankkeeseen mukaan. En tiennyt alussa, että toimiiko menetelmä vai ei. Sain kuitenkin huomata, että menetelmä toimii ja se mahdollisti minulle ryhmähaastattelut taidepajatyöskentelyn lopuksi.”

Kuva Helsingin Joogakoulu Shantin tiloissa järjestetystä taidepajasta (Anni Riihimäki)

Tällä hetkellä Anni Riihimäki keskittyy tutkimuksen viimeistelyvaiheeseen ja julkaisee aiheeseen liittyviä artikkeleita kasvatusalan julkaisuissa.  Tutkimustyön jälkeen Riihimäki suunnittelee keskittyvänsä rehtorin työhön ja toteuttavan mahdollisuuksien mukaan koulutuksia, jotka tukisivat opettajien jaksamista, osaamista ja työniloa voimaannuttavan taidetyöskentelyn keinoilla.

”Taidepajojen järjestämisestä on tullut valtavasti hyvää, positiivista palautetta. Voin olla tyytyväinen siitä, että olen samalla pystynyt voimaannuttamaan opettajia, vaikka he ovat osallistuneet tutkimukseen”, Anni Riihimäki kertoo.

 ”Hankkeen myötä opin, että omiin tuntemuksiin työelämässä tulee luottaa ja toimia aina sen mukaan mitä oma sisäinen, valovoimainen intuitio kertoo. Minulle on tärkeintä, että pystyn tekemään työni rakkaudella. Taidepajat opettivat minulle tutkijana sen, miten valtava voima intuitiolla voi olla”, Riihimäki jatkaa.

Muita apurahanhakijoita Anni Riihimäki rohkaisee seuraavin sanoin:

”’Rankimman kiipeämisen jälkeen avautuu kaunein maisema.’ Tarkoitan tällä sitä, että apurahan hakeminen on kovaa työtä ja usein se aiheuttaa enemmän pettymyksiä kuin iloa ja valoa.

 Loppujen lopuksi ikävimmät käänteet elämässä vievät poluille, joissa tapahtuukin elämän parhaimmat asiat. Olen itse edennyt urallani ja siitä olen kiitollinen. Apurahanhakijoita muistutan, ettei kannata luovuttaa – usko omaan hankkeeseen ja itseesi. Minua on auttanut myös ajatus siitä, että tavoitteeni on kirjoittaa oma tutkimus hyvinvoivana. Se on auttanut huolehtimaan myös ympärillä olevista asioista. Olen omalla esimerkilläni halunnut osoittaa lujuutta ja sitkeyttä. Tutkimukseni on määrä valmistua ja unelmahetkeni tavoite on vuoden 2021 loppupuolella.”  

 

Julkaistu: 26.3.2020

OKKA-säätiö