Ajankohtaista

Kalliolan kansalaisopisto sai sertifikaatin

OKKA-säätiö luovutti Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatin Kalliolan kansalaisopistolle 8.5.2017 Kalliolan Setlementtitalolla järjestetyssä tilaisuudessa. Opisto on toinen sertifikaatin saanut setlementtiopisto viime vuonna sertifioidun Äänekosken kansalaisopiston jälkeen.

Opiston vahvuudeksi auditoinnissa nousi tiivis kytkentä Kalliolan setlementtiin. Se luo toiminnalle yhdenvertaisuutta, oikeudenmukaisuutta, moninaisuutta sekä ihmisen ja yhteisön kasvua korostavan arvoperustan, joka on erinomainen lähtökohta kestävän kehityksen edistämiselle. Opisto on myös löytänyt hyvin roolinsa setlementin ja koko setlementtitalon kestävän kehityksen työn moottorina.

Vahva sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden arvopohja näkyy läpäisevänä opiston toiminnassa henkilöstöhallinnosta kurssisuunnitteluun ja kurssien sisältöihin, ala-aulan kahvilasta ryhmätöitä edistäviin luokkiin ja oleskelutilojen opiskelijoille varattuihin seurusteluryhmiin ja keittiöön. Kalliolan vahvuutena on se, että kestävän kehityksen ajattelu on laajentunut myös ekologisen kestävyyden puolelle, mikä näkyy esimerkiksi kierrätyksenä ja energian säästämisenä.

Koulutusten suunnittelussa opiston vahvuuksia ovat tuntiopettajien osallistaminen kurssien suunnitteluun sekä toimiva palautejärjestelmä. Opiston monikulttuurinen ja kansainvälinen toiminta on ollut esimerkillisen osallistavaa ja vuorovaikutteista. Opisto on edistänyt koko toimintansa ajan kaupunkilaisten terveyttä, ja työssä näkyy omistautuminen yhteisöstä huolehtimiseen aivan erityisellä lämmöllä.

Kestävän kehityksen sertifikaatin Kalliolan kansalaisopistolle luovutti suunnittelupäällikkö Erkka Laininen OKKA-säätiöstä (vas). Sertifikaatin vastaanottivat (vasemmalta oikealle) koulutuspäällikkö Terttu Mylläri, opistosihteeri Karoliina Leisti, opistosihteeri Pirjo Lohi sekä rehtori Ilona Maaperä. (Kuva: Kirsi Lohtander)

Ammatilliset opettajapäivät
Haikon kartanossa 15. - 16.9.2017

Järjestäjät: OKKA-säätiö yhteistyössä OAO:n kanssa

Ilmoittautuminen vuoden 2017 Ammatillisille opettajapäiville on käynnistynyt.

Bussien aikataulut löytyvät Matkahuollon sivuilta www.matkahuolto.fi
(mahdollinen jatkoyhteys Porvoosta = Porvoo linja-autoasema → Haikon kartano).

Pysäköinti: Haikossa on iso ilmainen parkkipaikka.

Omakustanteiset kylpylähoidot
Haikko suosittelee minihoitoja: 25 min kasvohieronta tai 25 min klassinen hieronta 40 €/hoito/hlö, kylpylän hoitohinnasto ja kylmäkabiinin esite. Hoidot voi varata etukäteen hoitovaraamosta hoitovaraamo(at)haikko.fi tai puh. 019-5760 355, mainitse OKKA-säätiö.

Maksaminen
Seminaarin osallistumismaksu on 370 euroa/hlö/2 hengen huoneessa (45 euron lisämaksusta 1 hengen huoneita rajoitetusti saatavilla).
Jos maksat osallistumisesi itse tai työnantajasi maksaa sen, tilinumero on FI 43 5541 2820 0041 83/OKKA-säätiö. HUOM! Viesti-kenttään tulee merkitä osallistujan nimi.
Valtakunnallisilla yhdistyksillä on kotisivuillaan ilmoittautumisohjeet jäsenistölleen.

Osallistumismaksu sisältää ohjelmassa mainitut asiantuntijaluennot, lounaat, kahvit, illallisen ja yhden valinnaisen aktiviteetin, majoituksen aamiaisella kylpylähotellissa (2 hh), uudistuneen Kylpylän (siellä on mm. aromi-, höyry- ja infrapunasauna, elämyssuihkuja sekä porealtaita) ja kuntosalin vapaan käytön. Huonevaraukseen kuuluu mm. kylpytakki, tossut ja hiustenkuivaaja.

Tutustu opettajapäivien ohjelmaan tästä ja täytä ilmoittautumislomake: linkki lomakkeeseen

Ilmoittautumisaika päättyy maanantaina 14.8.2017.

Tervetuloa Ammatillisille opettajapäiville!
Päivi Koppanen, OAO ry.
Tuulikki Similä, OKKA-säätiö

Lisätietoja ilmoittautumisesta: taina.lunden@oaj.fi

Opettajien kesäkoulu Ateenassa
10. - 17.6.2017

Kohderyhmä ja tavoite
OKKA-säätiön ja Suomen Ateenan-instituutin yhteistyössä järjestämä täydennyskoulutusviikko - Opettajien kesäkoulu – on suunnattu opetusalan ja varhaiskasvatuksen asiantuntijoille: opettajille, lastentarhanopettajille, rehtoreille, johtajille ja esimiehille. Kesäkoulun tavoitteena on lisätä tietoa Kreikan historiasta, yhteiskunnasta, taloudesta ja koulutuspolitiikasta. Asiantuntijaluennot, opettajatapaamiset ja tutustumiskäynnit tarjoavat uusia ideoita omaan opetus- ja kasvatustyöhön. Kesäkoulu mahdollistaa myös monialaisten yhteistyöverkostojen solmimisen.

Ohjelma
Asiantuntijaluennoista vastaa Suomen Ateenan-instituutin tutkijaopettaja Vesa Vahtikari yhdessä instituutin johtajan Jari Pakkasen kanssa. Lisäksi tavataan paikallisia koulutuspolitiikan asiantuntijoita ja opettajakollegoja. Jokainen osallistuja valmistelee kesäkoulun teemoihin liittyvän ennakkotehtävän, jolle on varattu esitysaika ohjelmassa.

Valintakriteerit ja päätös valinnasta
Opettajien kesäkouluun valittiin 12.1.2017 yhteensä kymmenen osallistujaa eri koulutusasteilta. Valintakriteereissä painottuivat henkilökohtainen kouluttautumistarve sekä osallistujan aktiivisuus tiedon ja osaamisen jakamiseen ja hyödyntämiseen omassa työyhteisössään.

OKM:ltä pysyvä rahoitus OKKA-säätiölle

Opetus- ja kulttuuriministeriö alkaa rahoittaa pysyvästi säätiön kestävän kehityksen sertifikaattitoimintaa. Sen rahoitusta on aikaisemmin haettu vuosittain erityisavustuksena. Nyt aikaa vievä hakuprosessi näyttää helpottavan, koska rahoitus on muuttumassa pysyväksi. Ensi vuonna säätiö saa ministeriöltä 60 000 euron rahoituksen, joka on pysyvä myös tulevina vuosina.

Ministeriön pysyvä rahoitus on merkittävä tunnustus OKKA-säätiön työlle. Kestävän kehityksen sertifioinnin avulla säätiö edistää kouluissa ja oppilaitoksissa kestävän kehityksen toimintaa ja luo sille edellytyksiä.

Kestävän kehityksen puolesta toimiminen on kaikkien yhteinen asia. Siinä on kulttuurinen, sosiaalinen, ekologinen ja taloudellinen ulottuvuus. Sertifikaattia voivat hakea koulut, oppilaitokset ja vapaan sivistystyön toimijat.

Lue uutinen OAJ:n sivulta

Jyväskylän kansalaisopisto sai sertifikaattinsa

OKKA-säätiö luovutti Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatin Jyväskylän kansalaisopistolle perjantaina 22.4. järjestetyssä tilaisuudessa. Sertifikaatin on tähän mennessä saanut kaikkiaan 87 koulua tai oppilaitosta, joista 16 edustaa vapaata sivistystyötä.

Jyväskylän kansalaisopiston auditoijana toiminut Marika Hoviniemi antoi palautteessaan tunnustusta opiston johdon ja henkilöstön vahvasta sitoutumisesta kestävän kehityksen periaatteisiin. Opiston erityisiin vahvuuksiin kuuluvat lukuisat kumppanuudet ja hankkeet sekä toimiva yhteistyö sidosryhmien kanssa. Koulutuksessa on panostettu erityisesti monikulttuurisuustaitojen edistämiseen ja kotouttamiskoulutukseen. Samalla opisto pitää hienosti kiinni juuristaan ja vahvoista alue- ja maakuntaperinteistä.

Kestävän kehityksen sertifikaatin Jyväskylän kansalaisopistolle luovutti säätiönjohtaja Tuulikki Similä-Lehtinen OKKA-säätiöstä (vas). Sertifikaatin vastaanottivat rehtori Sini Louhivuori sekä Jyväskylän kaupungin edustaja ympärisöasiantuntija Mervi Saukko (oik).

OKKA – SMOL rahaston apurahat

Suomen musiikinopettajien liitto ry perusti vuonna 2014 OKKA – SMOL rahaston, jonka tarkoituksena on lisätä taiteen ja kulttuurin opetuksen ja kasvatuksen tunnettuutta, edistää SMOL ry:n tavoitteita sekä kannustaa ja palkita ansioituneita alan toimijoita.

OKKA-säätiön hallitus päätti kokouksessaan 27.10.2015 myöntää OKKA – SMOL apurahat Jannicke Ingelinille, Marja Jukkolalle, Janne Laineelle, Eeva Rapelille, Karla Suvannolle, Tuulia Tuoviselle ja Tuoma Törmille.

 

Apurahat jaettiin Suomen musiikinopettajien liitto ry:n 90-vuotisjuhlassa 28.11.2015 Helsingissä. Kuvassa vasemmalta oikealle säätiönjohtaja Tuulikki Similä-Lehtinen, Tuomas Törmi, Tuulia Toivonen, Karla Suvanto, Eeva Rapelin, Jannicke Ingelin ja SMOL:n puheenjohtaja Mirja Kopra. (Kuva Veikko Somervuori)

Ammattikasvatuksen aikakauskirjan vuoden 2014 artikkeli

Vuoden artikkeli -palkinto jaettiin neljättä kertaa. Ammattikasvatuksen aikakauskirjan toimituskunta valitsi vuoden 2014 artikkeliksi KT Anne Virtasen, KT Päivi Tynjälän ja FT Anneli Eteläpellon artikkelin ”Opiskelijoiden työssäoppimista selittävät tekijät kaupan ja hallinnon alalla sekä matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla”. Artikkeli on julkaistu lehden numerossa 4/2014. Artikkeli on luettavissa lehden arkistossa.

Kuva: Anne Virtaselle luovutettiin kunniakirja ja rahapalkinto AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivien yhteydessä 23.11.2015 Helsingissä. (Kuva: Heta Rintala)

Aurinkorannikon koulu sai sertifikaattinsa

Aurinkorannikon suomalainen koulu Espanjan Fuengirolassa viettää kestävän kehityksen juhlaviikkoa. OKKA-säätiö luovutti koululle kestävän kehityksen sertifikaatin ensimmäisenä Suomen rajojen ulkopuolella toimivana oppilaitoksena. Koulu toteutti samalla toimenpidesitoumuksensa Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen.

Koulu sai auditoinnissa kiitosta erityisesti vahvasti kulttuurisen kestävän kehityksen näkökulmaan nojaavasta toiminnastaan. Aurinkorannikon koulussa myös viihdytään, oppilaat tuntevat toisensa ja ovat ystäviä keskenään. Elämänhallintataidot, sopeutumiskyvyt ja itsetunnon vahvistaminen ovat koulun arjessa sosiaalisen kestävyyden peruspilareita.

Oppilaat ovat mukana toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa aktiivisina toimijoina. Opettajien osaaminen on korkeatasoista ja he ovat motivoituneita. Koulun johto resursoi kestävän kehityksen toimintaa. Vanhemmat tukevat monin tavoin koulun kasvatustyötä.

Sertifikaatin luovutus Aurinkorannikon koululle 11.11.2015. Kuvassa vasemmalta lukien: OKKA-säätiön johtaja Tuulikki Similä-Lehtinen, Aurinkorannikon koulun kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Hilkka Asteljoki, koulun keke-vastaavat Tapani Levanto ja Pia Kallunki sekä rehtori Maarit Paaso. (Kuva Laura Pippuri)

Aurinkorannikon suomalainen koulu

OKKA-OAJ -palkinto jaettiin 18.8.2015 Helsingissä

Opetusalan Ammattijärjestö ry:n valtuusto perusti vuonna 2013 juhlarahaston juhlistamaan järjestön 40-vuotista toimintaa. Rahaston tarkoituksena on mm. lisätä opetus- ja kasvatusalan tunnettuutta ja palkita ansioituneita alan toimijoita. Rahastoa hallinnoi OKKA-säätiö.

Ensimmäinen OKKA-OAJ -palkinto, suuruudeltaan 5 000 euroa, myönnettiin tutkijaryhmälle, jonka työn tuloksena valmistui viime vuonna kaksi merkittävää tutkimusta:
TALIS –Teaching and Learning International Study
PAL – Pedagoginen asiantuntijuus liikkeessä

Tutkijaryhmän jäsenet ovat:
Jyväskylän yliopisto/Koulutuksen tutkimuslaitos;
Erikoistutkija Matti Taajamo
Tutkija Hannu Jokinen
Suunnittelija Eija Puhakka
Projektitutkija Matti Pennanen
Projektitutkija Anne Martin
Amanuenssi Sanna Honkimäki
Yliopistotutkija Kari Nissinen

Jyväskylän ammattikorkeakoulu/Ammatillinen opettajakorkeakoulu;
Yliopettaja Harri Keurulainen
Lehtori Maarit Miettinen
Yliopettaja Kirsti Weissmann

Tutkimushankkeet nojaavat tieteellisesti perusteltuun ja moderniin monimenetelmäiseen metodologiaan, jossa hyödynnetään laajoja määrällisiä sekä haastatteluista ja tapauskuvauksista koostuvia laadullisia aineistoja. Aineistot edustavat hyvin suomalaista opettajakuntaa ja kattavat opettajat varhaiskasvatuksesta lukioon ja ammatilliseen koulutukseen. Kahden tutkimuksen yhteistuloksena saadaan tieteellisesti luotettava, määrällisesti edustava ja kansainvälisesti vertailukelpoinen kuva suomalaisen opettajan työolosuhteista, työtyytyväisyydestä, hyvinvoinnista, ammatillisen kehityksen tuesta sekä heidän kokemuksistaan työn arvostuksesta ja tulevaisuudesta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kahden tutkimuksen tulokset auttavat ymmärtämään, miksi opettajan työ on Suomessa – useimmista vertailumaista poiketen – edelleen arvostettu ja haluttu ammatti. Tulokset nostavat esiin myös tekijöitä, joista tulee huolehtia arvostuksen ja suosion turvaamiseksi tulevaisuudessa. Erityisen voimakkaasti tuloksista nousee esiin täydennyskoulutuksen hajanaisuus, satunnaisuus ja puutteellinen vaikuttavuus. Nämä tulokset ovat jo virittäneet monia konkreettisia aloitteita opettajien ammatillisen kehityksen tukemiseksi nykyistä systemaattisemmin, pitkäjänteisemmin ja yksilöidymmin.

Katso lisää täältä

Kestävän kehityksen web-arviointijärjestelmä avattu

Ammatillisen koulutuksen järjestäjien ja oppilaitosten käyttöön rakennettu Kestävän kehityksen web-arviointijärjestelmä on avattu. Järjestelmä tukee kestävän kehityksen näkökulman sisällyttämistä työssäoppimiseen, opetukseen ja laadunhallintaan. Sen avulla voidaan tehdä myös Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatin hakemisen edellyttämä itsearviointi web-ympäristössä.

Järjestelmän kehittämisestä vastasivat vuosina 2013-2015 OKKA-säätiö, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Savon ammatti- ja aikuisopisto, Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto ja Osuuskunta Eco-One. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö. Järjestelmää laajennetaan tulevaisuudessa myös muiden koulutusmuotojen käyttöön.

Linkki järjestelmän kirjautumissivulle

Tutustu ohjeisiin ja järjestelmän palveluihin ilman kirjautumista

 

Opettajien kesäkoulu 2015, Ateena

OKKA-säätiö järjestää yhteistyössä Suomen Ateenan-instituutin kanssa 6.–13.6.2015 täydennyskoulutusviikon - Opettajien kesäkoulun - Ateenassa, Kreikassa. Koulutuksen tavoitteena on edistää ja lisätä tieteen tulosten, kulttuuriperinnön ja taiteen tuntemusta suomalaisten koulujen ja oppilaitosten opettajien sekä varhaiskasvatuksen parissa työskentelevien keskuudessa. Asiantuntijaluennot, opastetut retket ja tutustumiskäynnit sekä vierailut museoihin tarjoavat uusia ideoita omaan opetus- ja kasvatustyöhön. Kesäkoulu mahdollistaa myös monialaisten yhteistyöverkostojen solmimisen.

Opettajien kesäkouluun tuli 177 hakemusta, joista valittiin kymmenen osanottajaa eri koulutusasteilta. Tieto koulutukseen valituille lähetettiin 13.1.2015 valintakokouksen jälkeen.

Valintakriteereissä painottuivat henkilökohtainen kouluttautumistarve ja osallistujan aktiivisuus tuoda oma panoksensa ohjelman sisältöön. Ensimmäinen OKKA-säätiön järjestämä kesäkoulu toimii pilottina seuraavia toteutuksia suunniteltaessa.

 

Ravintolakoulu Perho Kestävän kehityksen teko -kilpailun voittoon

OKKA-säätiön Kestävän kehityksen teko -kilpailun palkitut vasemmalta lukien: Hämeenkyrön varhaiskasvatus (2. palkinto): Ulla-Maija Suovaniemi ja Mirja Isoaho-Allila; Mankolan koulu (3. palkinto): Sanna Penttinen ja Pekka Männistö; Ravintolakoulu Perho (1. palkinto): Marit Nieminen ja Jarmo Åke.

OKKA-säätiö julisti viime keväänä päiväkodeille ja kouluille sekä toisen asteen ja vapaan sivistystyön oppilaitoksille suunnatun kilpailun parhaasta kestävän kehityksen teosta tai toimintamallista. Säätiö sai kilpailuun yhteensä 57 hakemusta, jotka arvioi Opetushallituksen Irmeli Halisen johdolla toiminut palkintoraati. OKKA-säätiö luovutti 12.11. Helsingissä järjestetyssä Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifioinnin 10-vuotisjuhlassa palkintostipendit kolmelle parhaalle hakijalle.

Kilpailun voittajaksi nousi Ravintolakoulu Perhon "Kumppanuusmaatalous". Perho on Herttoniemen Ruokaosuuskunnan Pelto-hankkeen jäsen. Peltotöihin sekä sadonkorjuuseen pääsevät osallistumaan koulun henkilöstö ja opiskelijat. Luomuraaka-aineita hyödynnetään Ravintola Perhossa ja opetuskeittiöissä.

”Kumppanuusmaatalous osuu ravintola-alan ammatillisen osaamiseen ytimeen. Se ohjaa opiskelijoita näkemään itsensä ruuan tuotantoketjun osana ja auttaa oivaltamaan, miten he voivat edistää kestävää elämäntapaa ja kehittää toimintatapoja tulevissa työpaikoissaan. Tätä kautta mallin vaikuttavuus ulottuu laajalle yhteiskuntaan. Kumppanuusmaatalous edustaa uudenlaista oppimista, joka kelpaa hienoksi esimerkiksi muillekin oppilaitoksille”, totesi kilpailun palkintoraati perusteluissaan.

Kilpailun toiselle sijalle ylsi Hämeenkyrön varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen kasvatuksen Keke-projekti. Kolmanneksi kilpailussa arvioitiin Mankolan koulun ”Kestävän elämäntavan oppimista koulukasvihuoneella". Kilpailun palkintosummat olivat 1 500 euroa (1. sija), 1 000 euroa (2. sija) sekä 500 euroa (3. sija).

OKKA-säätiö myönsi lisäksi kunniamaininnat sijoille 4-8 yltäneille hakijoille: Savon koulutuskuntayhtymä, Päiväkoti Metsäpolku (Taipalsaari), Espoon Seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Taavinkylän koulu (Espoo) sekä Oulunsalon Kirkonkylän koulu.

Lue lisää kilpailusta kestävän kehityksen sertifioinnin sivuilta

 

OKKA-säätiöltä kolme yhteiskuntasitoumusta

OKKA-säätiö on osallistunut kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen kolmella toimenpidesitoumuksella:

  1. Opetus- ja kasvatussektorin kestävän kehityksen haastekampanja
  2. Kestävän kehityksen teko -kilpailu ja hyvien toimintamallien levittäminen
  3. Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifioinnin laajentaminen ruotsinkieliselle vapaan sivistystyön sektorille

Sitoumusten tarkemmat sisällöt voit lukea ympäristöministeriön ylläpitämästä sitoumustietokannasta. Samalla voit tutustua myös muiden toimijoiden antamiin sitoumuksiin.

OKKA-säätiö kannustaa kaikkia opetus- ja kasvatusalan toimijoita antamaan oman sitoumuksensa!

 

Ensimmäiset vapaan sivistystyön sertifikaatit luovutettiin 21.3.2014

OKKA-säätiö luovutti Helsingissä ensimmäiset vapaan sivistystyön kestävän kehityksen sertifikaatit Valkeakoski-opistolle, Petäjä-opistolle, Jyväskylän kristilliselle opistolle ja Otavan opistolle. Samalla käynnistettiin kansalliseen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen liittyvä vapaan sivistystyön oppilaitosten haastekampanja.

Tilaisuudessa juhlapuhujana toiminut ympäristöministeri Ville Niinistö siteerasi kansallisen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen tekstiä: "Kestävässä kehityksessä on kysymys on ihmiskunnan yhteisestä oppimisen prosessista, jonka päämääränä on kulttuurinen muutos kestävän tulevaisuuden yhteiskuntaan ja maailmaan." Niinistö kannusti kaikkia oppilaitoksia mukaan yhteiskuntasitoumuksen haastekampanjaan ja antamaan oman toimenpidesitoumuksensa.

Sertifioitujen opistojen puolesta puheenvuoron käyttänyt Otavan opiston rehtori Kaisa Lindström palautti kuulijoiden mieliin vapaan sivistystyön kestävän kehityksen työn pitkän historian. Lindström näki kestävän kehityksen kriteerien ympärille syntyneessä hankkeessa ja yhteiskuntasitoumuksessa suuren mahdollisuuden koko vapaan sivistystyön kentälle.

OKKA-säätiön hallituksen puheenjohtaja Ari-Pekka Elomaa antoi tunnustusta sertifioiduille opistoille hienosta työstä ja korosti, että oppilaitosten kestävän kehityksen toiminta on monimuotoista ja vahvuudet voivat olla hyvin erilaisia. Hän myös esitti lämpimät kiitokset Vapaa Sivistystyö ry:lle, Suomen Kansanopistoyhdistykselle, Kansalaisopistojen liitolle, Opintokeskukset ry:lle ja pilottiopistoille erinomaisesta yhteistyöstä vapaan sivistystyön kestävän kehityksen sertifioinnin käynnistämisessä.

Iloiset sertifikaatin saajat ryhmäkuvassa: Petäjä-opisto, Jyväskylän kristillinen opisto, Otavan opisto ja Valkeakoski-opisto. Kuvan oikeassa laidassa OKKA-säätiön hallituksen puheenjohtaja Ari-Pekka Elomaa ja hänen oikealla puolellaan Vapaa Sivistystyö ry:n varapuheenjohtaja Tapio Kujala.

Oppilaitosten kestävän kehityksen haastekampanja

 

Ammatillisen aikuiskoultuksen kestävän kehityksen sertifiointi on käynnistynyt

OKKA-säätiö on vahvistanut kestävän kehityksen kriteerit ammatillisen aikuiskoulutuksen arviointiin ja sertifiointiin. Kriteerit kattavat näyttötutkintojen sekä ei-tutkintotavoitteisen ammatillisen lisäkoulutuksen toteutuksen.

Ammatillinen oppilaitos, sen yksikkö tai koulutusala voi hakea tutkintojen ja koulutuksen järjestämisen osalta sertifikaattia

  1. vain ammatilliselle peruskoulutukselle (ammatilliset perustutkinnot),
  2. vain ammatilliselle aikuiskoulutukselle (tutkintotavoitteinen ja ei-tutkintotavoitteinen ammatillinen lisäkoulutus),
  3. molemmille edellä mainituille koulutusmuodoille.

 Lisätietoa sertifioinnista www.koulujaymparisto.fi –sivuilla.

 

OAJ-mitali myönnetty säätiölle

OAJ:n hallitus on myöntänyt OKKA-säätiölle OAJ:n pronssisen mitalin ansiokkaasta työstä opetusalan hyväksi. Säätiönjohtaja Tuulikki Similä-Lehtinen otti OAJ-mitalin vastaan 23.1.2014 pidetyssä OAJ:n 40-vuotisjuhlatilaisuudessa.

 

Kestävän kehityksen kilpailu ja haastekampanja 2014

Suomen kestävän kehityksen toimikunta on julkistanut kansallisen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen ”Suomi, jonka haluamme 2050”. Tämän vuoden aikana yhteiskunnan eri toimijat voivat antaa yhteiskuntasitoumuksen tavoitteisiin perustuvia omia toimenpidesitoumuksiaan.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, OKKA-säätiö, Suomen Ympäristökasvatuksen Seura, Lastentarhanopettajaliitto, Suomen Kansanopistoyhdistys, Kansalaisopistojen liitto ja Vapaa Sivistystyö ry haastavat kaikki Suomen päiväkodit, koulut ja oppilaitokset antamaan oman kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksensa.

Tavoitteena voi olla esimerkiksi kestävän kehityksen ohjelman rakentaminen, Vihreä lipun tai kestävän kehityksen sertifikaatin saaminen, tai muu kestävän kehityksen kasvatusta edistävä teko tai toimintamalli.

Lisäksi OKKA-säätiö julistaa sertifioinnin 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kilpailun päiväkodeille, kouluille ja oppilaitoksille parhaasta kestävän kehityksen teosta tai toimintamallista. Parhaat palkitaan OKKA-stipendein marraskuussa 2014 sertifioinnin juhlaseminaarissa. 

Seuraa tarkempia ohjeita haastekampanjasta ja kestävän kehityksen kilpailusta osoitteessa www.koulujaymparisto.fi.

Lisätietoa kansallisesta kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksesta: www.ym.fi/sitoumus2050 

 

Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen sertifiointi on käynnistynyt

OKKA-säätiö on vahvistanut kestävän kehityksen kriteerit vapaan sivistystyön oppilaitoksille. Kriteerit tarjoavat työvälineen, jonka avulla kansanopistot, kansalaisopistot, opintokeskukset, kesäyliopistot ja liikunnan koulutuskeskukset voivat sisällyttää kestävän kehityksen näkökulman johtamiseen, koulutusten toteutukseen ja toimintakulttuuriinsa. Kriteerit mahdollistavat myös opiston kestävän kehityksen toiminnan sertifioinnin. Kriteerit kannustavat koko opistoyhteisöä arvioimaan ja kehittämään yhdessä opiston toimintaa. Kriteereitä voidaan hyödyntää osana opiston laatutyötä, esimerkiksi CAF-malliin perustuvan arvioinnin yhteydessä.

 

Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteerien suunnittelusta vastasivat vuosina 2012-2013 OKKA-säätiö ja Osuuskunta Eco-One. Työn tukena toimi valtakunnallinen kansanopistojen ja kansalaisopistojen pilottiverkosto, joka testasi ja kommentoi kriteereitä. Kriteerien kehitystyöhön osallistuivat myös Suomen Kansanopistoyhdistys, Kansalaisopistojen liitto ja Opintokeskukset ry. Kriteerien kehittämistyöhön saatiin tukea Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämästä ympäristöministeriön ympäristökasvatuksen hankeavustuksesta.

Vapaan sivistystyön kestävän kehityksen kriteerien käytön tueksi on Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifioinnin www-sivuille laadittu ohjeet ja itsearvioinnin työkalut, joita opistot voivat hyödyntää oman toimintansa kehittämiseen ilman sertifiointitarkoitusta. Sivuilta löytyy ohjeistus myös sertifikaatin hakemiseen.

Lisätietoa: www.koulujaymparisto.fi